18 april 2023
Bezoek aan Brussel
Europa meldt zich aan
Het wordt spannend bij de Europese verkiezingen in 2024. Zal de SGP de ene zetel behouden of niet? Bert-Jan Ruissen legde het uit aan de delegatie uit Kapelle (en omstreken) die op 13 april jl. hem in Brussel bezocht. De recente verkiezingen voor de Provinciale Staten laten zien dat het kán. Er zijn 190.000 stemmen nodig voor één zetel, maar de SGP school provinciaal door de 200.00 heen. Mensen moeten ervan doordrongen zijn dat het zin heeft ook in Europa een zetel te hebben.
Was u er bij?
Het gezelschap dat hem bezocht was zeker na de heldere presentatie overtuigd van het nut. Keihard had o.a. de SGP gewerkt aan de aanstelling van de EU-gazant die landen erop aanspreekt als ze gelovigen vervolgen. Achter de schermen wordt er hard gewerkt om het aan te vechten dat abortus als een mensenrecht beschouwd zal worden. Ook de belangen van Israël behartigt hij. Om niet meer te noemen: voor landbouw en visseij maakt hij zich sterk.
Visie van de partij
De SGP zoekt ernaar christelijke waarden te behouden en staat daarin niet alleen. De SGP erkent zeker dat 'Europa' op verschillende terreinen heilzaam gewerkt heeft, maar is tegelijk kritisch. Van onderwijs en zorg moet men in Brussel afblijven. Laat dat vooral in de landen zelf georganiseerd worden. Hier speelt mee dat de partij wil voorkomen dat seculier Europa christelijke identiteit platwalst. Ook op de centen is men kritisch: er kan fors bezuinigd worden!
De stad in
Na het bezoek aan het Europees Parlement trokken de Zeeuwen de stad in. In het centruk van Brussel werd natuurlijk het beroemde mannetje bezocht. Het bleek dat zijn aanwezigheid te maken had met de aanwezige leerlooiers in de Stoofstraat, die urine gebruikten om soepel leer te maken! Op de Grote Markt herinnerden we ons hoe Maarten Luther zijn eerste lied schreef naar aanleiding van de Augustijner monniken die er de brandstapel opgingen. Ook luisteren we naar het verhaal van de onthoofding van de adellijke Egmond, terwijl Alva toekeek vanuit het paleis. Hoewel de gildehuizen prachtig waren om te zien, won de maag het van het gezicht. De rijk voorziene Brusselse wafels bleken onweerstaanbaar. Maar dat hing ook samen met het late tijdstip.